דיני משפחה

דיני משפחה 2018-03-04T12:53:02+02:00

דיני משפחה

הליך גירושין במסגרת דיני המשפחה

הליך גירושין הוא למעשה "מעטפת" של מספר הליכים, אשר יש להסדיר במסגרתו. מדובר בגירושין עצמם וגם בעניינים הנוגעים לאופן חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג, הסדרת משמורת הילדים והסדרי הראיה (במידה ולבני הזוג ילדים משותפים) וכן את הסדרת סוגיית תשלום מזונות הילדים. לכן, נשאלת השאלה: "כיצד מתגרשים"? או: מה כולל "הליך גירושין"? על כך, במאמר הבא, אותו חיברנו לנוחיות הגולשים והגולשות:

תביעת הגירושין:

הליכי גירושין בישראל מוסדרים בהתאם לדין הדתי-אישי שחל על בני הזוג. כאשר מדובר ביהודים, אזרחי מדינת ישראל, קובע חוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התש"ג-1953, כי נישואין בין יהודים ייערכו על פי "דין תורה". המשמעות היא, כי בני הזוג המבקשים להתגרש, צריכים לעשות כן באמצעות הגשת תביעת גירושין לבית הדין הרבני. תביעת גירושין, כשמה כן היא, תביעה משפטית לכל דבר ועניין. יש להגיש תביעה הכוללת את פירוט הנימוקים לבקשת הגירושין ויש לשאת בתשלום אגרה במסגרת הגשת התביעה. לאחר מכן, מבקש הגירושין צריך להוכיח כי אכן קמה "עילת גירושין", מבין העילות המוכרות בדין הדתי-עברי (לדוגמא: עילת בגידה, עילת מום גופני, עילת "עוברת על דת יהודית" ועוד).

במידה ובית הדין אישר, כי אכן הוכחה עילת הגירושין, הוא יורה על מתן גט. אגב, תביעת גירושין מתנהלת בפני שלושה דיינים, היושבים בבית הדין הרבני האזורי. על החלטות בית הדין הרבני האזורי, ניתן לערער לבית הדין הרבני הגדול בירושלים.

זאת ועוד: לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בענייני נישואין וגירושין. סמכות זו כוללת גם תביעות מזונות, תביעות כתובה וגם תביעות מדור ושלום בית. בנוסף, לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בענייני רכוש וממון בין בני זוג וגם בענייני משמורת – אך זאת, רק במקרים שבהם תביעת הגירושין מוגשת כתביעה הכורכת בה את אותם עניינים. בהיעדר תביעה "כרוכה", לבית הדין הרבני אין סמכות לעסוק בענייני משמורת ילדים ורכוש.

תביעת משמורת:

עד כה, עסקנו רק בהליך אחד מבין ההליכים הנדרשים במסגרת הליך הגירושין. הליך נוסף, חשוב ומתבקש הוא: סוגיית משמורת הילדים. בעת גירושין, על בני הזוג להסדיר, מי מהם ישמש בתור הורה משמורן ומי מההורים ייהנה מהסדרי ראיה. הורה משמורן, זוכה לשאת באחריות הקבועה לטיפול בילדיו. במקביל, ההורה הלא משמורן, נהנה מהסדרי ראיה. כלומר, ימים קבועים בשבוע, שבהם הוא נהנה מבילוי וטיפול בילדיו. במידה ואין בין בני הזוג הסכמה בעניין המשמורת, אזי יכולים בני הזוג להגיש תביעת משמורת לבית המשפט לענייני משפחה (או לבית הדין הרבני, במגבלות שתיארנו לעיל).

תביעת מזונות:

בנוסף לסוגיית המשמורת, בעת גירושין, על בני הזוג להסדיר את סוגיית תשלום המזונות. החובה לשלם מזונות מוטלת על האב מכוח הדין הדתי-אישי, כדי לדאוג לכלכלת ילדיו ורמת חייהם. במקרה של גירושין, האב חב במזונות ילדיו באופן מוחלט. יש לציין, כי שיעור המזונות נגזר גם מגובה הכנסתו, מגובה הכנסת האם וכן בהתאם לרמת החיים שאליה הורגלו הילדים המשותפים. לא רק במזונות חב האב, אלא גם בהוצאות מדור, חינוך, רפואה ועוד. את כל הנושאים האלו אפשר להסדיר במסגרת תביעת מזונות, בתביעה נפרדת (לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה). לחלופין, גם את סוגיית המזונות, יכולים בני הזוג להסדיר בהסכמה, באמצעות הסכם מזונות או הסכם גירושין כולל (שרלוונטי לכלל הנושאים הנוגעים להליך הגירושין). 

ענייני חלוקת רכוש:

במהלך חיי הנישואין, בני זוג צוברים רכוש רב אשר מתווסף למכלול הנכסים המשפחתיים. חוק יחסי ממון, התשל"ג-1973, קובע, כי במקרה של גירושין, הרכוש המשותף של בני הזוג יחולק באופן שווה ביניהם, אלא בנסיבות חריגות או במקרה שבו בני הזוג ערכו ביניהם הסכם ממון (אשר במסגרתו הסכימו על חלוקת רכוש שונה). לכן, במסגרת הליך גירושין, על בני הזוג להסדיר גם את סוגיית חלוקת הרכוש המשותף. לדוגמא: כיצד תחולק דירת המגורים המשותפת, כיצד יחולקו החסכונות שנצברו על ידם במהלך חיי הנישואין ועוד. את סוגיית חלוקת הרכוש, ניתן להסדיר בהסכמה, או באמצעות ניהול הליך משפטי. 

לסיכום

הליך גירושין כולל בתוכו מספר הליכים. כל ההליכים שתוארו במאמר זה, מתבצעים בכל מקרה שבו בני זוג מבקשים להיפרד ולפרק את התא המשפחתי. לסיום נעיר, כי הליך גירושין הוא הליך לא פשוט, לא רגשית ובוודאי שלא משפטית. לכן, חשוב מאוד לפנות לקבלת ייעוץ מוסמך מעו"ד משפחה. 

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עניין או שאלה. לייעוץ מיידי ודיסקרטי צרו איתנו קשר
משרד: 03-5584455 | נייד: 052-251-5530 או באמצעות טופס יצירת הקשר



Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן