צוואות

צוואות 2018-03-04T12:59:58+02:00

צוואות

צוואה היא מסמך הנכתב ע"י אדם בחייו, שבו הוא מצווה מה ייעשה ברכושו ואף בגופו לאחר מותו. מכאן, שמדובר במסמך אינטימי למדי, שמטרתו לממש ולשקף את רצונו הכנה של כותב הצוואה. בשל חשיבותה של הצוואה, קיימות הוראות דין קפדניות, שנועדו להבטיח שצוואה שנכתבה ע"י אדם בעודו בחיים, אכן תמומש בהתאם לרצונו. על כך, במאמר שלהלן.

מה הדין המסדיר את דיני הצוואות? 

הדין הנוגע להסדרת צוואות וירושות, מוסדר בחוק הנקרא "חוק הירושה, תשכ"ה-1965". חוק זה מסדיר מה הדין לגבי צוואות, כיצד יש לערוך אותן ומה הדין כאשר לא קיימת צוואה (כלומר: מי הם היורשים כדין, בהיעדר צוואה). חוק הירושה גם קובע, מה הדין במקרים שבהם מבקשים להתנגד לקיום של צוואה ומהן עילות ההתנגדות, העומדות לאדם המתנגד לקיום צוואה. 

בנוסף, חוק הירושה קובע הוראות לגבי ניהול של עיזבון (כלומר: כל הנכסים, שהותיר מנוח עם מותו). חוק הירושה גם מסדיר את סמכויות רשם הירושה ואת סמכויות בית המשפט לענייני משפחה, בענייני ירושות וצוואות. 

אילו סוגי צוואות ישנן?

חוק הירושה מונה ארבעה סוגי צוואות, אותן נסקור להלן:

צוואה בכתב: צוואה בכתב היא הצוואה הנפוצה ביותר. מדובר בצוואה הנכתבת ע"י המצווה לבדו. אך כדי שתהיה בתוקף, עליה לכלול את חתימתו של המצווה, את תאריך כתיבת הצוואה וכן להיכתב בכתב ידו של המצווה.

צוואה בפני עדים: צוואה בפני עדים דומה ברובה לצוואה הנערכת בכתב יד. דהיינו: עליה להיכתב בכתב ידו של המצווה, לכלול תאריך וחתימת המצווה. להבדיל מצוואה הנערכת בכתב יד, צוואה בפני עדים צריכה לכלול גם את חתימות שני העדים על הצוואה. מטרת החתימות להוכיח, כי העדים מאשרים שהצוואה אכן משקפת את רצון המצווה.

צוואה בפני רשות: צוואה בפני רשות היא צוואה שאותה מגיש או מקריא מוסר הצוואה, לרשם הירושה, שופט בבית המשפט או דיין בבית דין דתי. צוואה בעל פה יכולה להימסר גם בעל פה ולהיות מוקראת לפרוטוקול. צוואה בעל פה הנמסרת כדין בפני הרשות או הערכאה השיפוטית, מהווה ראייה לכאורה לכך שהצוואה ניתנה כדין.

צוואה בעל פה: צוואה בעל פה היא צוואה פחות שכיחה וגם המורכבת ביותר מבין כל הסוגים שנסקרו. מדובר בצוואה המכונה "צוואת "שכיב מרע", משום שהתנאי הראשון לקיומה הוא: אדם המוסר צוואה בעל פה, צריך להיות "משוכנע" כי הוא גוסס ועתיד לסיים את חייו בתקופה הקרובה. התנאי השני לקיומה של צוואה בעל פה הוא: עליה להימסר בעל פה, בפני שני עדים. בנוסף, על העדים לערוך תיעוד בזמן אמת של דברי מוסר הצוואה. התנאי השלישי למימושה של צוואה בעל פה, הוא: עם סיום מסירת הצוואה, על העדים לפנות בהקדם האפשרי לרשם הירושה ולמסור לו את העתק "זיכרון הדברים". כל אלו הם תנאים בסיסיים לקיומה של צוואה בעל פה, שכן בהיעדרם אין לצוואה בעל פה כל תוקף.

נעיר, כי חוק הירושה קובע, כי צוואה בעל פה מתבטלת מאליה, במידה ומוסר הצוואה אינו נפטר בתוך חודש מהיום שבו מסר את צוואתו בעל פה.

לסיכום

צוואות הן נושא מורכב, אשר נגע (או ייגע) בכל אדם ואדם, שכן לצערנו, אין אדם שלא חווה מוות של אדם קרוב. עקב החשיבות לערוך צוואה על פי דין, אשר ניתן יהיה לממשה בקלות, קובע חוק הירושה מספר הוראות חשובות, שאותן סקרנו במאמר זה. נחתום את המאמר בעצה חשובה והיא: מומלץ לכתוב צוואה ולהיעזר בעורך דין מיומן בתחום דיני המשפחה. 

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עניין או שאלה. לייעוץ מיידי ודיסקרטי צרו איתנו קשר
משרד: 03-5584455 | נייד: 052-251-5530 או באמצעות טופס יצירת הקשר



Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן