חלוקת רכוש

חלוקת רכוש 2018-03-04T13:01:21+02:00

חלוקת רכוש

זוגות רבים הפונים למשרדנו, מבקשים לדעת מהם זכויותיהם במסגרת הליך הגירושין, בכל הנוגע לרכוש המשותף שאותו צברו במהלך הנישואין. נעיר, כי ענייני הרכוש המשותף בין בני הזוג, לא פעם גוררים את בני הזוג להליכים משפטיים ארוכים ומורכבים, שלעיתים ניתן למנוע. מה הדין כיום, בכל הנוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג? על כך, במאמר שלהלן.

מה החוק החל על חלוקת רכוש בין בני זוג?

החוק החל על ענייני הרכוש המשותף בין בני זוג, נקרא "חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973". חוק יחסי ממון מסדיר את ברירת המחדל החוקית, בכל הנוגע לחלוקת רכוש משותף בין בני הזוג. כמו כן, חוק יחסי ממון קובע, מהם החריגים

לאותה ברירת מחדל (אותה נסביר בהמשך). בנוסף, חוק זה מגדיר הוראות מיוחדות נוספות, המתייחסות לאופן שבו יש לחתום על הסכם ממון ולאשרו ועוד נושאים נוספים.

מהו הסדר איזון משאבים?

חוק יחסי ממון מגדיר ברירת מחדל חוקית, לפיה תיערך בין בני זוג חלוקת הרכוש המשותף, במקרה של גירושין או פרידה (לשון החוק נוקטת בלשון: "פקיעת נישואין"). הסדר זה נקרא "הסדר איזון המשאבים". סעיף 3א' בחוק יחסי ממון קובע, כי במידה ובני זוג לא ערכו הסכם ממון ביניהם, אזי יתייחסו אליהם כמסכימים להסדר האיזון הקבוע בחוק.

הסדר איזון המשאבים קובע, כי בעת גירושין, כלל הרכוש המשותף של בני הזוג יחולק באופן שווה (כלומר, חצי בחצי), בין בני הזוג. חוק יחסי ממון גם קובע, כי כל הרכוש (לרבות: קרנות פנסיה, קופות גמל, חסכונות, קניין רוחני, מוניטין עסקי, נכסים פיזיים ועוד) ייחשב בתור "רכוש בני הזוג". במקרה של גירושין, במידה ובני הזוג לא ערכו הסכם ממון, אזי חלוקת הרכוש המשותף שלהם תיערך בהתאם להוראות חוק יחסי ממון.

מהו החריג להסדר איזון המשאבים?

כאמור, הסדר איזון המשאבים קובע חלוקת רכוש שווה של כלל הרכוש המשותף של בני הזוג. כלל הרכוש המשותף כולל את כל סוגי הרכוש. חוק יחסי ממון קובע חריג, המתייחס לסוגי רכוש שלא יילקחו בחשבון, במסגרת הסדר איזון המשאבים. אלו סוגי הרכוש: רכוש שאחד מבני הזוג קיבל בירושה או שהיה ברשותו לפני הנישואין, קצבת זקנה, קצבה כתוצאה מאירוע תאונתי המשולמת מחברת ביטוח או ביטוח לאומי וקצבת אלמנות. כלומר, קצבאות סוציאליות (מלבד פנסיה) אינן נכללות במסגרת חוק יחסי ממון. כך גם לגבי רכוש, שאחד מבני הזוג רכש לפני הנישואין. 

מהו הסכם ממון?

חריג נוסף שקובע חוק יחסי ממון להסדר איזון המשאבים, מכונה "הסכמה בכתב". דהיינו, חוק יחסי ממון קובע, כי במידה ובני הזוג ערכו ביניהם חוזה בכתב, שבו קבעו חלוקת רכוש שונה בעת גירושין, אזי ההסכם שחתמו ביניהם הוא זה אשר מחייב ולא הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון. למעשה, אותו "הסכם בכתב" הוא הסכם ממון.

הסכם ממון הוא הסכם הנחתם בין בני הזוג, שתכליתו להסדיר את אופן חלוקת הרכוש המשותף שלהם, במקרה של גירושין. מדובר בהסכם, שלא די בחתימה עליו ע"י שני בני הזוג כדי להעניק לו תוקף חוקי. על מנת להעניק לו תוקף חוקי, יש לאשרו בפני בית המשפט לענייני משפחה. במידה ומדובר בהסכם שנחתם ע"י זוג שטרם נישא, ניתן לאשר את הסכם הממון בפני נוטריון.

חשוב להדגיש, כי לא שופט בבית המשפט ולא נוטריון יאשרו הסכם ממון, אם מצאו כי הצדדים אינם מבינים את משמעות ההסכם ואת השלכותיו.

האם מומלץ לחתום על הסכם ממון?

לדעתנו, חתימה על הסכם ממון היא מעשה אחראי, שעשוי לסייע לבני הזוג לבנות מערכת יחסים חמה אוהבת וכן לנסוך אמונה בין בני הזוג. להסכם ממון יש השפעה נוספת והיא ה"וודאות" שמקבלים בני הזוג, למקרה שבו מערכת היחסית תעלה על שרטון. יודגש, כי לשם חתימה על הסכם ממון, כדאי מאוד להיעזר בעורך דין מנוסה בתחום דיני המשפחה. 

לסיכום

במדינת ישראל, חלוקת רכוש בין בני זוג נערכת בהתאם להוראות חוק יחסי ממון. חוק זה קובע "הסדר איזון משאבים" אשר על פיו תיערך חלוקת רכוש משותפת בין בני הזוג, אלא אם בני הזוג ערכו ביניהם הסכם ממון. 

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עניין או שאלה. לייעוץ מיידי ודיסקרטי צרו איתנו קשר
משרד: 03-5584455 | נייד: 052-251-5530 או באמצעות טופס יצירת הקשר



Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן