מזונות

מזונות 2018-03-04T13:00:45+02:00

מזונות

סוגיית המזונות היא סוגיה מורכבת, בשל העובדה שמחלוקות בענייני מזונות, הן נגזרת של הליך הגירושין, שמטבעו הוא הליך קשה רגשית ובוודאי שכספית. אך במאמר שלהלן לא נעסוק בענייני גירושין, אלא נבקש להקדיש את המאמר לנושא אחד ומהותי, שהוא נושא המזונות. תחילה, נסווג את סוגי המזונות, דהיינו – מזונות ילדים, מזונות אישה ומזונות מדין מעוכבת. לאחר מכן, נסביר ביתר הרחבה על כל אחד מאותם נושאים. את כל זאת נעשה ונכתוב, לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשים והגולשות:

נעיר כי מדובר במאמר כללי, אשר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

אילו סוגי מזונות ישנם?

למרות שנהוג לקשר את המונח "מזונות" למזונות ילדים בלבד, זו טעות, מאחר ומזונות מורכבים משלושה סוגים. הסוג הראשון והשכיח ביותר, הוא מזונות ילדים. מזונות אלו משולמים מכוח הדין העברי–דתי והם מוטלים על האב ותכליתם היא להבטיח את קיומם הכלכלי של ילדי האב, גם אם האב איננו מתגורר עם ילדיו באותו בית. סוג נוסף של מזונות, הוא מזונות אישה. מזונות אלו משולמים על ידי הבעל לאישה, כאשר מטרתם להבטיח את קיומה הכלכלי של האישה, עד למתן הגט. הסוג האחרון של מזונות, הוא מזונות מדין מעוכבת, שמשולמים לטובת אישה שבעלה מסרב להעניק לה את גט ובכך מותיר אותה כאישה עגונה.

מזונות ילדים:

מזונות ילדים מוטלים על האב מכוח הדין העברי–דתי. מזונות ילדים מחולקים למספר נדבכים וגילאים, אך הליבה היא מזונות מדין חובה, שכוללים את הצרכים הבסיסיים של ילדי האב וכן מזונות מדין צדקה, שכוללים את ההוצאות הנלוות אך הלא בסיסיות.

ככלל, מזונות משולמים באופן הבא: עד גיל 6, חייב האב במזונות מדין חובה, שכן כל ההוצאות הנדרשות לגידול הילד הם בבחינת הוצאות בסיסיות. לאחר גיל 6 ועד גיל 15, חייב האב במזונות מדין חובה באשר להוצאות הבסיסיות (מדור ומזון ועוד), אך באשר להוצאות הנלוות, חייב האב מדין צדקה, כלומר – בהתאם ליכולתו הכלכלית. לאחר גיל 15, חייב האב במזונות מדין צדקה, כלומר – בהתאם ליכולתו. לרוב, במהלך השירות הצבאי, גובה המזונות פוחת עד לשליש מהמזונות ששולמו לפני כן.

נוסיף כי מזונות מדין חובה הם אבסולוטיים והם משולמים ללא תלות ביכולת ההכנסה של האב. תביעות מזונות מוגשות לבית הדין הרבני, אך גם לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לעסוק בהן כאשר כפי שיפורט להלן בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בתי המשפט עוברים למבחן הכנסה גם כאשר לא מדובר במשמורת משותפת.

מזונות במסגרתה של משמורת משותפת:

לאחרונה, חל שינוי מהותי בתחום המזונות, וזאת בעקבות פסק דין שניתן על ידי בית המשפט העליון. השינוי המהותי חל מעתה במקרה של משמורת משותפת, שבמסגרתה חלה חלוקת שהות של הילדים אצל שני הוריהם, המהווים משמורנים.

כאמור, בפסיקה תקדימית של העת האחרונה, בפסק הדין המכונן 919/15, בית המשפט העליון קבע בהרכב של 7 שופטים כי כאשר הורים מקיימים אפוא משמורת משותפת בילדים בגילאי 6-15, וכאשר השכר של האם והאב זהה, לא יועברו מזונות קטינים, וזאת בהתאם לעמידת ההורים בצרכי ילדיהם להתפתחות וגדילה תקינים. באשר למזונות מדין חובה, טרם הוכרע הנושא בפסיקה האחרונה, הגם שישנה אמירה בנושא.

מזונות אישה:

גם אישה זכאית למזונותיה מכוח הדין העברי–דתי. ההלכה קובעת כי האישה "עולה עם הגבר ואינה יורדת", כלומר – אם התא המשפחתי נהנה מרווחים והאישה (כמו גם הבעל) התרגלה לרמת חיים מסוימת, הרי שלאחר גירושין, לפי ההלכה העברית, האישה לא צריכה להיפגע מבחינה כלכלית.

עם זאת, המציאות ברורה: כיום נשים עובדות ומצליחות לא פחות (ולפעמים אף יותר) מגברים. לכן, כאשר עוסקים במזונות אישה, אין חובה מוחלטת לשאת במזונות אלו, אלא שהם נגזרים מיכולתו הכלכלית של הבעל וכן מיכולתה הכלכלית, כישוריה ותום ליבה של האישה. אך חשוב להעיר כי מזונות אישה משולמים עד למתן הגט. לאחר הגירושין, האישה אינה זכאית למזונות אלו.

מזונות מדין מעוכבת:

לא אחת אנו נתקלים במקרים שמדווחים בתקשורת, על תופעה של סרבנות גט. מדובר בסיטואציה שבה אישה מבקשת להתגרש מבעלה, אך בעלה מסרב לתת לה גט ובכך מותיר אותה כנשואה לו, בניגוד לרצונה. חשוב להדגיש כי סרבנות גט היא תופעה חמורה מאוד, משום שאישה שמסורבת גט, מוגדרת על פי ההלכה כאשת איש. המשמעות שהיא אינה יכולה להינשא לגבר אחר ואף חמור מכך, במידה ואותה אישה תוליד ילדים לגבר אחר, אלו יוכרו בתור ממזרים (כלומר – פסולי חיתון). בכלל, תופעה של סרבנות גט כלפי נשים היא משמעותית, שכן בישראל הנישואין נערכים לפי הדין העברי–דתי ולא לפי דין אזרחי המנותק מן הדת.

עם זאת, כדי ללחום בתופעה של סרבנות גט, החוק מעניק לבית הדין הרבני סמכות להטיל סנקציות על בעל סרבן. בין הסנקציות שרשאי בית הדין להטיל: הטלת מזונות מדין מעוכבת על הבעל. כלומר – דמי מזונות חודשיים שבהם יחויב הבעל לטובת האישה וזאת עד למתן גט.

לסיכום:

מזונות הם נושא מורכב מאוד. לכן, אם הוגשה נגדכם תביעה למזונות או לחלופין, אם אתם מעוניינים לדעת מהן זכויותיכם בכל הנוגע למזונות, כדאי מאוד להיעזר בעורך דין גירושין בעל ניסיון רב, אשר יבחן את נסיבות העניין הספציפי ויסייע לכם כמיטב כישוריו ויכולותיו.

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עניין או שאלה. לייעוץ מיידי ודיסקרטי צרו איתנו קשר
משרד: 03-5584455 | נייד: 052-251-5530 או באמצעות טופס יצירת הקשר



Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן