הסכם ממון – כדאי לדעת

 

הסכם ממון הוא הסכם שנועד להסדיר את אופן חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג בעת פרידה או גירושין. אומנם, לכאורה הסכם ממון הוא הסכם פשוט, שנועד לתכלית אחת פשוטה וקלה. אך מחשבה לחוד ומציאות לחוד. במציאות, הסכמי ממון הם נושא מורכב מאוד, הן מבחינה משפטית ובוודאי שגם מבחינה רגשית. זוגות רבים מתלבטים האם כדאי להם לערוך הסכם ממון וכיצד לערוך הסכם ממון. יתרה מזאת, הסכם ממון הוא הסכם לא פשוט המצריך ידע משפטי רב, הבנה וניסיון.

עריכת הסכם ממון נתפסת בעייני רבים כדבר חשוב אשר מונע חיכוכים וסכסוכים בהמשך חיי הנישואין. לעומת זאת, יהיו אלו שיטענו כי עריכת הסכם ממון לפני הנישואין, מצביעה על חוסר אמון בין הצדדים ועשויה לעורר בעיות, כך שיש דעות רבות בחברה בנוגע להסכם הממון.

במאמר זה נחשוף אתכם הקוראים והקוראות למידע חיוני וחשוב בנוגע להסכם ממון. יובהר, כי מאמר זה הינו מאמר תוכן ולכן אינו מהווה תחליף לייעוץ עם עורך דין מומחה ומקצועי בתחום.

הסכם ממון כחלק מתביעת רכוש:

ככלל, בני זוג אשר נישאים ומקימים משפחה, צוברים במהלך חיי הנישואין רכוש רב אשר הופך להיות חלק ממסת הרכוש המשפחתית, וכפועל יוצא הופך להיות רכוש משותף של שני בני הזוג. כל עוד בני זוג חיים יחדיו, בחיי זוגיות, הרי ששאלת הרכוש המשותף וחלוקתו אינה רלוונטית.

עם זאת, כאשר בני זוג נמצאים בהליך גירושין, הרי שאחת השאלות שעולות היא כיצד תיערך חלוקת הרכוש המשותף. לכן,  הדין בכל הנוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג, קבוע בחוק הנקרא חוק יחסי ממון, התשל"ג-1973 (להלן: "חוק יחסי ממון"). חוק יחסי ממון משיב על השאלות העיקריות הנוגעות להסדר חלוקת הרכוש בעת גירושין. העיקרית שבהן, היא אופן חלוקת הרכוש, שהיא חלוקה שווה בהתאם לחוק כאמור.

מהו הסכם ממון?

כאמור, חוק יחסי ממון מציג אלטרנטיבות לאופן חלוקת הרכוש בין בני זוג הנמצאים בעיצומו של הליך גירושין. אלטרנטיבות אלו שונות במהותן אחת מהשנייה וההבדל העיקרי ביניהן הוא השנה שבה התחתנו בני הזוג. אלא שלצד אלטרנטיבות אלו, קיימת האופציה לערוך הסכם ממון לפני הנישואין.

כלומר, בני זוג רשאים לקבוע בעצמם חלוקת רכוש שונה מהסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון, וזאת באמצעות חתימה על הסכם ממון. נסביר: הסכם ממון הוא הסכם בין בני הזוג, אשר תכליתו לערוך הפרדה רכושית או משטר רכושי שונה אשר יחייב את שני בני הזוג בעת פרידה. מדובר בהסכם בעל תוקף משפטי לכל דבר ועניין. בניגוד להסכמים אחרים, הסכם ממון צריך להיות מאושר בפני ערכאה משפטית. כך, למעשה, הסכם ממון הוא חריג לכלל הבסיסי בחוק יחסי ממון, לפיו חלוקת הרכוש תהיה שווה.

כיצד עורכים הסכם ממון?

לרוב, בני זוג מחליטים לערוך הסכם ממון לפני שהם נישאים.  על מנת לתקף את החוזה, על בני הזוג לערוך הסכם בכתב, אשר יכלול התייחסות ממשית לכל הנכסים המוחזקים על ידם. ההסכם יכול להיערך בעזרת עורך דין, ויכול שלא.

כדי שיינתן להסכם תוקף משפטי, על בני הזוג להחתימו על ידי נוטריון, או באמצעות פנייה לבית המשפט לענייני משפחה. אם מדובר בזוג ידועים בציבור, תוקף ההסכם יחול מהרגע שבו חתמו על ההסכם, למרות שבני הזוג יכולים לפנות אל עורך דין או אל בית המשפט לענייני משפחה, על מנת להחתימם על ההסכם.  חשוב לציין כי עריכתו של הסכם ממון חשובה מאוד, שכן על ההסכם להתייחס לכלל הרכוש והכספים שיש לבני הזוג, יחד ולחוד. זאת – על מנת למנוע סכסוכים ותהיות לגבי רכוש או כספים שלא הוזכרו בהסכם.

חשיבות בחירת עורך הדין:

על מנת לערוך הסכם ממון, מרבית מבני הזוג שוכרים את שירותיו של עורך דין, על מנת שזה יהיה אחראי על עריכת ההסכם וההכוונה של בני הזוג. למעשה, לבחירת עורך הדין אשר יהיה אמון על עריכת ההסכם האמור, ישנה חשיבות גדולה, שכן עורך דין מתאים הוא עורך דין אשר יערוך את ההסכם בצורה הרמטית וסגורה מכל הכיוונים, זאת כמובן על מנת למנוע סכסוכים ומחלוקות עתידיות. במילים אחרות, עורך דין אשר עורך הסכם ממון לבקשת בני הזוג, צריך לעשות זאת בצורה מקצועית, תוך התייחסות ממשית לכל נכס וסכום כספי אשר נמצאים ברשות בני הזוג, על מנת למנוע אי הבנות כאלו ואחרות ותחומים אפורים בנוגע לרכוש שלא הוזכר בהסכם הממון, שעלול להוביל את הזוג להליך משפטי.

2020-02-21T16:50:10+02:00 פברואר 21, 2020|Categories: Uncategorized|
Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן