ידועים בציבור – מה המשמעות?

בחלוף הזמן, החל מעמדו של מוסד הנישואין להתערער וכן נוספו אלטרנטיבות נוספות למיסוד קשר זוגי בין בני זוג. אותן אלטרנטיבות – מטרתן לאפשר הכרה לזוגות הללו, על מנת לזכות בהטבות המגיעות לזוגות נשואים. אחת האלטרנטיבות היא הכרה של זוג כידועים בציבור, ועל כך יתואר בהרחבה במאמר זה. בנוסף, במאמר שלפניכם/ן נסקור: מהם ידועים בציבור, נסביר על פרידה של ידועים בציבור ועל ירושה בין ידועים בציבור.

נבקש להבהיר כי מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות, ואין לראותו כתחליף ליעוץ עם עורך דין לענייני משפחה.

מי הם למעשה ידועים בציבור: 

הגדרת בני זוג כידועים בציבור מחייבת עמידה בשני תנאים מצטברים, אשר נבחנו במהלך השנים בפסיקה.

התנאים להכרה כידועים בציבור הינם – ניהול משק בית משותף ושותפות חיים. בהתאם לפסיקה, הכרה בתנאים הללו מתבססת על בחינת מספר מאפיינים, לדוגמא: ניהול חשבונות וכלכלת בית במשותף, מגורים משותפים או כהגדרת בתי המשפט "תחת אותה קורת גג" וביצוע פעולות הקושרות את חייהם של שניים. אנשים רבים טועים לחשוב, כי ידועים בציבור הם כאלו שחיים יחדיו 7 שנים ומעלה. מדובר בטעות, שכן אין כל דרישה בפסיקה למספר שנות הזוגיות והן אינן מהוות פקטור בהכרה כידועים בציבור.

לעיתים, בני זוג מלכתחילה יבחרו באלטרנטיבה של ידועים בציבור, בשל מספר גורמים. אחד הגורמים הוא דיני אישות דתיים הנהוגים במדינת הישראל, מה שבעצם גורם לזוגות המסתייגים מדינים אלה, להימנע מנישואין, או שמבחינה דתית הם אינם יכולים להינשא, כי זוגיותם אינה עומדת במבחן ההלכה (למשל, נישואין בין בני זוג מדתות שונות).

לאחר הכרה כידועים בציבור על ידי ערכאה משפטית, יוכלו בני הזוג ליהנות מחלק מהזכויות שמהן נהנים בני זוג נשואים, וזאת לרוב הסיבה לפנייה להכרה. לדוגמא: לקיחת משכנתא, תנאים סוציאליים במוסדות ממשלתיים (ביטוח לאומי, רשויות מקומיות ועוד), מיסוד הקשר ועוד.

פרידה בין ידועים בציבור – מה כדאי לדעת? 

במידה ובני זוג המוגדרים כידועים בציבור, בוחרים לסיים את הקשר הזוגי, אומנם אין צורך בגירושין, אך בדומה להליך גירושין, עליהם להסדיר מספר נושאים עיקריים אשר קשרו ביניהם במהלך חייהם המשותפים, כגון: חלוקת רכוש, מזונות ילדים, משמורת והסדרי ראייה. בכל נושא שקשור לפרידת השניים, ידונו השניים בבית המשפט לענייני משפחה, במידת הצורך. כך גם בנוגע להסדר הקשור לילדים המשותפים וגם בנוגע לנושאי רכוש.

עניין נוסף שיש להכיר, הוא עניין מזונות משקמים, שהם מזונות שיוכלו להינתן לאישה (בדומה למזונות אישה בבית הדין הרבני), וזאת כאשר קיימת תלות כלכלית של האישה בגבר, ובעת פרידה יש צורך לשמר את מצבה הכלכלי. מזונות מסוג זה יינתנו על בסיס דיני החוזים, זאת אומרת שבהתנהלות בני זוג, בעודם ידועים בציבור, הסתמך האחד על השני ולכן נוצרה התלות.

מזונות אלו ייפסקו כאמור במקרים חריגים. הבה נציג דוגמא מוחשית לסיטואציה כזו: אישה בת 50 שלא עבדה בכל חייה וסיכויה להשתלב בשוק העבודה, נמוכים, ככל הנראה תזכה לקבל מזונות משקמים או בשמם הנוסף מזונות אזרחיים. משך הזמן למתן המזונות הללו שונה מאשר מזונות אישה. האחרונים יינתנו מתחילת הליך הגירושין ועד מתן הגט, בשל חובת הגבר לזון ולכלכל את אשתו. משום שבפרידה של ידועים בציבור, אין גט, בית המשפט הוא זה שיקצוב לכמה זמן יינתנו מזונות משקמים.

לעניין ירושה בין ידועים בציבור: 

בחוק הירושה, התשכ"ה–1965 (להלן :"חוק הירושה"), אין הבחנה בין זוגות נשואים לזוגות ידועים בציבור, ולכן, לפי חוק הירושה, ירושתו של הנפטר תועבר אל בת זוגו וילדיו. סעיף ההגדרות בחוק הירושה מציין כי גם זוגות ידועים בציבור נכללים בחוק זה.

יצוין כי חלוקת הרכוש תיעשה בדרך שונה מזוגות נשואים, וזאת מכיוון שההלכה הנוגעת לרכוש, החלה על ידועים בציבור ועל זוגות נשואים, שונה. בזוגות נשואים קיימת הלכת איזון משאבים, ואילו בזוגות ידועים בציבור – חזקת השיתוף. מכיוון שחזקת השיתוף היא זכות קניינית, ראשית יקבל בן הזוג מחצית מרכושו של הנפטר ומחלקו של הנפטר יקבל חלק נוסף. למעשה, מדובר כאן בסכום גדול יותר.

לסיכום:

ידועים בציבור היא הגדרה, שעל פיה מכירים בזוג כבעלי קשר זוגי ממוסד, מה שמקנה לשניים זכאויות הניתנות לזוגות נשואים (במקרים מסוימים). בכל הנוגע לזוגות ידועים בציבור, לרבות זכויותיהם, הליך הכרה בהם ופרידה, יש להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה, אשר בקיא בנושא. הוא יוכל לסייע ולכוון בהגשת בקשות מתאימות וכן לייצג בבית המשפט לענייני משפחה

2020-02-21T16:51:58+02:00 פברואר 19, 2020|Categories: Uncategorized|
Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן